Thursday, December 30, 2010

7 Orang yg dinaungi Allah pd hari Qiamat

Share
by Hadyan Syafiq on Wednesday, December 29, 2010 at 6:59pm
http://www.facebook.com/profile.php?id=1645253020

7 Orang yg dinaungi Allah pd hari Qiamat
Hadis daripada Abu Hurairah,Rasulullah S.A.W bersabda...


Apabila akhirat nanti, ada 7 orang yang akan mendapat naungan Allah.Mereka adalah:

1-imam yang adil

2-pemuda yang sentiasa beribadah kepada Allah

3-lelaki yang hatinya terikat kepada masjid

4-dua lelaki yang berkasih sayang kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana Allah
 dgn mengharapkan keredhaannya

5-lelaki yang menolak pelawaan wanita yang rupawan lagi bangsawan dan hartawan yg mengajaknya untuk melakukan kemungkaran

6-lelaki yang bersedekah secara diam-diam

7-lelaki yang mengingati Allah, lalu menitis air matanya

 penjelasan kepada hadis di atas.

daripada sabda Rasulullah S.A.W tersebut..ternyatalah 7 orang yang menerima naungan ole Allah pada hari qiamat, aitu hari yang tiada naungan kecuali daripada-Nya sahaje...um..7 orang itu ialah...

1. Imam yang adil.
- okey..imam di sini bukanlah bermaksud imam yang mengimamkan makmum shj,tetapi ia juga meliputi imam(ketua) kepada negara,imam kepada negeri,imam kepada masyarakat,dan sehinggalah imam kepada keluarga iaitu ketua keluarga.

  Yang di maksudkan adil itu ialah apabila dia memerintah hendaklah dia adil sehingga rakyat terasa keadilan itu, apabila bersama keluarga hendaklah dia adil dalam melayan keluarganya itu seperti kalau abang long nyer dapat hadiah, jgn le lupe kat abang ngah ngan abang cik nyer sekali..

  Adil kepada isteri & keluarga, adil kepada masyarakat, dan juga adil terhadap Allah iaitu dengan menjalankan segala perintah-Nya,bersyukur, tidak menyekutui-Nya dan sebagainya.

2. Pemuda yang sentiasa beribadah kepada Allah
- maksud pemuda ialah seorang yang usianya di bawah 40 tahun.Ini kerana di bawah usia 40 thn mereka diganggu dgn bisikan syaitan, hal-hal dunia dan sebagainya.
Pemuda yang sentiasa beribadat itu ialah hidupnya terdidik agama, tekun dan taat beribadat kepada  tuhannyer..

3. Lelaki yang hatinya terikat kepada masjid
- iaitu lelaki yang sentiasa mengimarahkan masjid. Hati mereka terikat kpd masjid dan sentiasa ingin untuk pergi ke masjid, menjaga hubungannya dengan Allah s.w.t, ingin solat berjemaah dan bimbang dan takut kpd azab Alah.Jikalau ada pilihan utk mereka samada untuk ke shopping complex atau ke masjid, mereka lebih ingin utk ke masjid untuk majlis ilmu dan sebagainya..

4. Dua lelaki yang berkasih sayang kerana Allah, bertemu dan berpisah kerana Allah dgn mengharapkan keredhaannya
- haha..um..okey..maksud kasih sayang di sini bukan lah sayang kerana mende lain...tapi persahabatan mereka yang memiliki satu 'bond' yang amat kuat kerana Allah dan bukannya kerana berkawan untuk mendapat darjat, dinaikkan pangkat, mendapat upah dan sebagainya.M

5. Lelaki yang menolak pelawaan wanita yang rupawan lagi bangsawan dan hartawan yg mengajaknya untuk melakukan kemungkaran
- hmm...jelaslah apa yang dimaksudkan disini ialah lelaki yg diminta oleh seorang perempuan utk melakukan perbuatan zina, sedangkan perempuan itu dari keturunan yg baik, kaya raya dan cantik pulak tu..Maka lelaki itu menolak dgn bercakap "Aku takutkan Allah". Terdapat pelbagai kisah yg saye ade tentang lelaki yg menolak perbuatan zina ini..tetepi xleh nak dimuatkan disini sebab ceriternye dah la panjang.

6. Lelaki yang bersedekah secara diam-diam
- lelaki ini, die bersedekah sehinggakan tangan kirinya sendiri pun tidak tahu yg dia bersedekah. Sedekah yg disembunyikan disini ialah sedekah yang sunat dan bukannya sedekah yg wajib.

7. Lelaki yang mengingati Allah, lalu menitis air matanya
- lelaki yang mengingati Allah dalam hatinya atau lidahnya dengan zikir-zikir disertai dgn niat yg ikhlas dan bersih. Bukannya dgn riya' atau dgn kata lain utk menunjuk-nunjuk. Dia muhasabah dirinya, mensyukuri segala nikmat allah..kemudian dia sedar bahawa betapa banyaknya nikmat yang telah diberikan oleh Allah tetapi betapa sedikitnya amalannya.

...kenape sume nyer yg disebut disini lelaki? mane perginye perempuan?..
hmm..orang perempuan sentiasa di dalam jagaan.Maksudnyer jikalau dia belum bernikah, dia didalam jagaan parents nyer..syurga di bawah tapak kaki ibu kan ?...hendaklah dier sentiasa mendoakan ibu bapanya..

dan bagi perempuan juga akhirat adalah sesuatu yang mudah.
-wanita yang menjaga solat 5 waktunya, berpuasa pada bulan ramadhan, mentaati suaminya dan menjaga kehormatannya.. masuklah dia ke syurga daripada mana-mana pintu yang dikehendakinya.
-wanita yang solehah adalah lebih baik daripada 1000 orang lelaki yang soleh..
hendak lah dia mentaati perintah Allah dan menjauhi apa yang dilarangnya...


mudah mudahan dipermasukkan Allah kita ke dalam salah satu daripada golongan tujuh di atas ini lalu mendapat naungan-Nya pada hari qiamat kelak - amin

No comments: