Sunday, February 13, 2011

Definisi berdakwah ~ Soal Asyraf

Share

6 comments:

habibah said...

salam...ehhe..
emm..dakwah ni kan mksdnye ilmu...
dakwah ni dlm bnyk bentuk...lau dolu2...ceramah agama, mjlis formal nije y ade u diadikan jln dakwah...
tapi sikalang mcm2 cara dh de..blog ni pn adalah satu cr u berdakwh sbb skrg teknologi dh jadi satu keperluan bukan lagi satu kehendak..
dan dkwah ni bukan MENYURUH tapi MENGAJAK....

cth: bila g jalan2 ke, dh masuk waktu solat, si A gtau pada si B, "alamak beb, dh mask waktu ni..kite p solat dlu r ek...aku takut lak nk lmbt2kan solat ni..xpasal2 aku masuk neraka..takut aku...dhlah neraka tu panas gile..kat dunia ni pn aku dh tak tahan panas...jum3...'...

walaupun nmpk mcm men2 but insyallah menjdi sbb berdakwah pn kene ikut peredaran zmn tapi xmlanggar btasn syara'...
sesungguhnya " balaghu 'anni wa lau ayah'.
( sampaikan darik wlau 1 ayat'...)..:_)

maaf..bg pendapat jer..ehhehe..nice posting beb~..toce...

Olistica said...

btul2...kita xsedar dgn hny ajakan buat bende baik pon kira berdakwah secara xlangsung, dah dpt pahala, InshaALLah~~~

Cara hidup Islam itu Mudah, kadang2 kita yg slalu membuatkan ia susah...

nway, thx 4 kongsi pendapat...

haa, nak tny pendapat cikHabibah, klu mcm slogan "Ber** itu lebih baik," tu kira berdakwah or sekadar politik~~???

agak2..

sume bergantung pada niat..huhu :)

habibah said...

emm..soklan ni nak pekena saya ke...ehhe..tp xpe..insyaallah sy try jawab...

leh x saya katekan, berdakwh mlalui politik..kite brpolitik u mngembalikan semula pegangan yang betul,...mksd sy..bukanlah saya nk kata mhsswa/i kni xberaqidah..cme nk betulkan je...sy sndri pn kurg ilmu psl ni..
cuma bg saya, politik dn agama jgn skali2 pisahkan..:_))..
dan kalau dh pgang jawatan..bukan buat xendah..tp tulah titik tolak utama utk didik sifat btnggungjwb dlm dri..
wlupun sy pro-M ( awk tau rsanya), tp sy ttp yakin politik msh boleh digunakan sbg satu jln u brdakwah)...
emmm..jwpn ni leh x..?..lau xleh gtau h..huhuu

(politik tak kotor, org dlm politik tu yang MAYBE kotor shngga MNGOTORKAN politik..ehheh..)..err...yeke...:_P

habibah said...

lg satu..nak wat request lehh?..ehhe

JANGANLAH PANGGIL ANA CIK HABIBAH!!!!! RASA PELIK R..AHAHAHAH

panggil bib je ok..toce sensei..huhu..:_)

Ash Junior said...

owh..baik.. bib...

pandangan masing2.... xde salahnyer...
ada benarnyer pandangan bib tu...:)

harap2 PRK kali ni telus, dan yg dipilih dpt melaksanaka tanggungjawab yg diberi...

all the best to d both party... mesti sengit mcm last year..huhu

habibah said...

hohoy~. betul2..masing ade pndngn dan mslh ersndri..
kebenaran bakal terserlah insyaallah..:_)..
slmt mngundi semua..:_))